Амьдралын буруу хэвшил, хөдөлгөөний дутагдал, жингийн харьцаанаас болж яс сийрэгжилт үүсдэг. 'Хүн амын хоол тэжээлийн байдал-2010' судалгаагаар 0-59 сартай хүүхдийн дундах рахитын тархалт 55.0 хувь, 7-11 насны хүүхдийн өсөлт хоцролт эмшус-ийн нүүр, ам судлалын сургуулиас хийсэн судалгаагаар хүн амын шүд цоорох өвчний тархалт 71.6 хувь, ебс-ийн сурагчдын эрүүл мэндийн зан үйлийн судалгаагаар өсвөр насныхны сүү цагаан идээний хэрэглээ 31.3 хувь гэсэн дүн гарчээ.
Кальци дутлын хүндрэл нь ясны хугарал юм. Бусад өвчнүүдийг бодвол онцгой шинж тэмдэг илэрдэггүй. Тийм учраас энэ өвчнийг чимээгүй тахал гэдэг байна. нуруу өвдөх, өвдөг тохойгоор сийгэх нь ясны сийрэгжилтийн нэг хэлбэр юм. Тиймээс нийгмийн эрүүл мэндийн хүрээлэнгийн хоол судлалын төвөөс сүү, сүүн бүтээгдэхүүний ач холбогдлын талаарх зөвлөмж мэдээллийг цувралаар хүргэж байна.
Яагаад сүү гэж?
Сүү, сүүн бүтээгдэхүүн нь хүний биед зайлшгүй шаардлагатай үл орлогдох амин болон тосны хүчил, аминдэм а, д, е-ээр баялаг. Ялангуяа хүний бие махбодын тулгуур эрхтнийг бүрдүүлэгч эрдэс болох кальци, фосфорын эх үүсвэр юм. Эдгээр эрдсүүд нь зүрх судас, булчингийн үйл ажиллагаа, даралтыг зохицуулж байдаг биологийн идэвх өндөртэй эрдсүүд юм.
Яс сийрэгжих өвчин нь хүн амын халдварт бус өвчний тархалтаар зүрх судас, хавдар, чихрийн шижингийн дараа ордог, "чимээгүй тахал" юм. Бие махбодод кальци дутагдах үед эрхтнүүдийн үйл ажиллагаанд хэрэгцээтэй кальцийг шууд яснаас авч эхэлдэг. Тиймээс хүн хангалттай хэмжээгээр кальци хэрэглэхгүй бол яс сийрэгжих, толгой өвдөх, зүрх дэлсэх, даралт ихсэх, нойргүйдэх, булчин шөрмөс татах, шүд хэврэгших, амархан хугарах зэрэг шинж тэмдэг илэрнэ. Кальцийн дутагдалтай хүн хоолны хордлогод өртөмтгий байдаг.
хорт хавдар тусах, даралт ихсэх магадлал кальци дутагдсан хүнд маш өндөр байдаг.
Кальци нь эсүүдийн хооронд холбоос эд үүсэх үйл явцад идэвхтэй оролцдог. Тэгвэл хүний бие организмын хорт хавдрыг эсэргүүцэх чадвар нь эдгээр эсүүдийн хоорондын барьцалдлагааны хүчнээс хамаардаг болохыг эрдэмтэд тогтоосон байна. Тэд мөн залуу насандаа кальцийн хуримтлал сайтай бол төдий чинээ залуу насаа хадгалах боломжтой болохыг илрүүлсэн юм. Мөн кальци нь хүний биед буй хортой хүчлүүдийг саармагжуулах үйлчлэлтэй. Сүүлийн үеийн судалгаагаар сүү, цагаан идээ нь чихрийн шижин өвчний 2-р хэлбэр, илүүдэл жин таргалалтад өртөх магадлалыг бууруулдаг болох нь тогтоогдсон.
Сэтгэгдэл (0)
Сэтгэгдэл бичигдээгүй байна