“ЭРДЭНЭТ ҮЙЛДВЭР” ТӨҮГ-ЫН АЖИЛЧИД АЖИЛЧДЫН ХООЛЫГ ХУРЦААР ШҮҮМЖЛЭВ

О.Шүрэнцэцэг
2019/07/06

"Эрдэнэт үйлдвэр" ТӨҮГ нь 6500 гаруй ажилтан ажиллагсадтай. Уул уурхайн салбарынхан ажлын нөхцөл хүнд, ээлжээр ажилладаг тул хоол хүнсний асуудалд хэзээний нухацтай хандаж ирсэн. Тиймдээ ч үндсэн цех, хэсгүүдэд үйл ажиллагаа явуулдаг хоолны газруудаа тендер сонгон шалгаруулалтаар ажиллуулдаг. Нэг ёсондоо үндсэн цехүүд тус тусдаа хоолны газартай гэсэн үг.

Сүүлийн 5 жил гаруй хугацаанд "Хаан хүнс Эрдэнэт" компани Эрдэнэт үйлдвэрийн төв оффис буюу АБК-ын хоолны газрыг хариуцан ажиллаж байгаа. 1000 гаруй ажилтнаас гадна зочдыг халуун хоолоор хангадаг тус компанийн үйл ажиллагаанд үйлдвэрийн ажилчид сэтгэл дундуур байгаагаа илэрхийлжээ. Тэд зөөврийн хоол байнга хүйтэн очдог, амт чанар муу, орц хэмжээ маш бага зэрэг гомдлыг хэлж байна. "Эрдэнэт үйлдвэр" ТӨҮГ-аас нэг ажилтны ѳдрийн хоолны зардалд 9000-11000 мянган төгрөг зарцуулдаг байна.

Энэ мөнгөн дүнд нэг болон хоёрдугаар хоол, салат, хачир, халуун уух зүйлс багтдаг гэв. Чухамдаа уурхайчдын бухимдлын 80 гаруй хувийг хоолны амт чанар, орц хэмжээ, бас зөөврийн хоолны халуун хүйтэн зэрэг асуудал эзэлж байна. Хүдрийн ил уурхайн ажилтан ажиллагсад ажлын байрны нөхцөлөөс шалтгаалан хоолны газраа өөрсдийн ажлын байран дээрээ ажиллуулдаг. Ил уурхайд өнөөдрийн байдлаар "Москва" петушки ресторан ажилчдын халуун хоолыг хариуцан ажиллаж байна. Засвар механикийн заводын ажилчдын хоолны газрыг тун саяханаас "Таятан фүүдс" компани хариуцаж эхэлсэн байна.

Туршлагагүй компанид ажилчдын хоолныг даалгасан хоолны амт чанар хангалтгүй байна хэмээн Эрдэнэт үйлдвэрийн ажилчид тус газрыг хатуухан шүүмжилжээ. Дээрх халуун хоол үйлдвэрлэгч нарыг хүнсний эрүүл ахуйн хяналтын баг хариуцан ажилладаг. Тодруулбал, хоол зүйч, хүнсний эрүүл ахуйч, халдвар судлагч гэсэн 3 мэргэжилтний бүрэлдэхүүнтэй баг байнга хянадаг байна. Гэвч ажилтан ажиллагсад хоол үйлдвэрлэгч нарыг усан шөл, хүйтэн хоолоор үйлчилж, өдөр тутмын хоолны цэсгүй, орц багатай, илч муутай хоолоор үйлчиллээ хэмээн бухимдав. Хоол үйлдвэрлэлийн технологи, халдвар хамгаалал, хүнсний хадгалалт тээвэрлэлт, эрүүл ахуйн чиглэлээр хяналт тавьж зөвлөлгөө өгдөг хяналтын багийнхан ажлаа сайжруулахын ажилчид ийнхүү сануулжээ.

Гэрээт компаниудад хоол хүнс хадгалах, зөөвөрлөх, боловсруулахтай холбоотой хоол үйлдвэрлэлийн технологийн зөрчил гардаг ч хяналтын хуудсыг мөрдүүлж арга хэмжээ аваад өнгөрдөг байна. "Эрдэнэт" үйлдвэрийн ихэнх ажилтан хоногийн хоолныхоо 50-60 орчим хувийг ажлын байрандаа иддэг. Иймд ажлын байранд олгодог халуун хоол нь зөв боловсруулсан эрүүл хүнс байх нь ажиллагчдын эрүүл мэндэд ихээхэн нөлөөтэй юм. Ажилчдынхаа эрх ашгийн төлөө чанга дуугарах ёстой Үйлдвэрчний эвлэлийн удирдлагуудад өнөөдөр үйлдвэрийн ажилчид сошиал орчинд хатуухан үг дайж нөхцөл байдал бодит ажлын байран дээр ямар байгааг ил тод харуулав.


Д.Болормаа /erdenetlife.mn /

Эх сурвалж: niigmiintoli.mn


0
angry
0
care
0
haha
0
liked
0
love
0
sad
0
wow

Сэтгэгдэл (0)

ХХЗХ-ны журмын дагуу зүй зохисгүй зарим үг, хэллэгийг хязгаарласан тул ТА сэтгэгдэл бичихдээ хууль зүйн болон ёс суртахууны хэм хэмжээг хүндэтгэнэ үү. Хэм хэмжээг зөрчсөн сэтгэгдэлийг админ устгах эрхтэй.

Сэтгэгдэл бичигдээгүй байна

Шинэ мэдээ
Хөдөө аж ахуйн үйлдвэрлэлийн бүтээмж, өрсөлдөх чадварыг нэмэгдүүлэх чиглэлээр Польш улсын “Акпил” компанитай хамтран ажиллана 5 цагийн өмнө
Иргэд хямд үнэтэй гурил идэх боломжтой боллоо 7 цагийн өмнө
“Mongolia fashion week 2024” хувцас загварын салбарын нэгдсэн арга хэмжээ болно 7 цагийн өмнө
Үндэсний баялгийн сангийн тухай хуулийг баталлаа 8 цагийн өмнө
Таван шарын нүхэн гарцын хөдөлгөөнийг 6 дугаар сард нээнэ 9 цагийн өмнө
“Амгалан” дулааны станцын суурилагдсан хүчин чадлыг 116 МВт-аар өргөтгөлөө 9 цагийн өмнө
Амралтын өдрүүдэд ихэнх нутгаар цасан болон шороон шуургатай байхыг анхааруулж байна 9 цагийн өмнө
Хотын гол гудамж замуудыг шинэчилж, дугуйн замыг өргөтгөнө 9 цагийн өмнө
​ТМоторс auto showroom нь автомашины салбар дахь хамгийн ТОМ урамшуулалтай өдөрлөг хийнэ 10 цагийн өмнө
Л.Оюун-Эрдэнэ: МАК компани одоо хангалттай, аятайхан байгаарай 10 цагийн өмнө
"Гранд Монгол" нэгдэлд “Ардчилсан хүчний холбоо” нэгдлээ 10 цагийн өмнө
Ж.Энхцэцэг: Эмч, сувилагч нар эм оруулж ирдэггүй, С.Энхболд дэд сайд эмнэлгүүдэд эм шахдаг 11 цагийн өмнө
Гурван хүүхэдтэй хэлний бэрхшээлтэй ээжид туслах хандивын аянд нэгдээрэй 13 цагийн өмнө
"Чингис хаан нисэх буудал “4 од” зэрэглэлийн үнэлгээ авчээ 13 цагийн өмнө
Нөөцийн махны өргөтгөсөн худалдаа зохион байгуулна 14 цагийн өмнө
"Малжуулах хөтөлбөрөөр нэг малчинд 8 сая хүртэл төгрөг болгож нэмэгдүүлнэ" 15 цагийн өмнө
ТАНИЛЦ: Өнөөдөр цахилгаан хязгаарлах хуваарь 15 цагийн өмнө
Ж.Энхжаргаланг “Төв цэнгэлдэх хүрээлэн” ХХК-ийн гүйцэтгэх захирлаар томиллоо 15 цагийн өмнө
Амралтын өдрүүдэд цас орж, цасан шуурга шуурахыг анхааруулж байна 15 цагийн өмнө
“Тогтвортой хөгжлийн зорилго ба хувийн хэвшлийн оролцоо” сэдэвт сургалт ажилттай зохион байгуулагдлаа Өчигдөр